Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Της Αλκμήνης Ψιλπούλου

Παρακολουθώντας ένα βίντεο από το web του Στέλιου Κούλογλου για τον τρόπο που ο Ομπάμα κατέκτησε την πρωτιά στο Λευκό Οίκο, συνειδητοποιείς πολλά πράγματα.
Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να είναι μια κοινοτοπία, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο χαρακτήρας αυτής της αλλαγής.

Ο δικτυακός κόσμος έχει αποκτήσει πλέον τεράστια δύναμη και δυναμική. Το δυνατό του χαρτί είναι η αμεσότητα και η ταχύτητα της επικοινωνίας, η ελευθερία έκφρασης που προσφέρει, η υπέρβαση παραδοσιακών κανόνων όπως η γραφειοκρατία και ο έλεγχος από τις εξουσίες. Τα blogs είναι πλέον ένα ολόκληρο σύμπαν που διέπεται από την άμεση και ενεργό συμμετοχή του ανθρώπου στα τεκταινόμενα. Το διαδίκτυο σπάει το καθεστώς των μεσαζόντων της επικοινωνίας και αρχίζει να ξεπερνάει την υπερεξουσία των media. Η τηλεόραση σε λίγα χρόνια θα είναι ένα παρωχημένο και γερασμένο μέσο που θα αγκομαχάει για επιβίωση.

Η προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα στηρίχτηκε στο διαδίκτυο καθιερώνοντας μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, χωρίς ιεραρχίες και αγκυλώσεις. Στηρίχτηκε στην ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, που μετατράπηκαν σε εθελοντές-άλλη μια νέα αξιακή αλλαγή των καιρών μας. Στηρίχτηκε επίσης στην άμεση, «πόρτα-πόρτα» επικοινωνία. «Είμαι ο γείτονας», ακούσαμε και είδαμε να λένε στο βίντεο του Κούλογλου οι εθελοντές της εκστρατείας Ομπάμα. Αυτή η αμεσότητα, είναι μια αξία που είχε εκλείψει από τις κοινωνίες μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά ας μην πάμε μακριά. Στη Σύρο δημιουργήθηκε από δύο ανθρώπους ένα δίκτυο περιβαλλοντικής δράσης που γρήγορα επεκτάθηκε σε όλες τις Κυκλάδες με απίστευτη αποτελεσματικότητα άμεσης παρέμβασης στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης των κυκλαδίτικων κοινωνιών. Το δίκτυο διαθέτει τη δική του ηλεκτρονική εφημερίδα, με το όνομα «Εύπλοια», όπου γράφονται σημαντικά άρθρα και παρεμβάσεις για το περιβάλλον, αλλά και για την πολιτική.

Το πιο σημαντικό στην ανάδειξη Ομπάμα στην ηγεσία των ΗΠΑ δεν είναι ότι για πρώτη φορά εκλέγεται ένας αφροαμερικανός που τυχαίνει να διαθέτει περισσότερη μελανίνη στο αίμα του... Είναι ότι η ανάδειξη αυτή είναι ο καθρέφτης της θέλησης όχι μόνο του αμερικανικού λαού αλλά και όλων των λαών της γης για ένα νέο ουμανισμό. Για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, έναν κόσμο πάνω από τα κέρδη, έναν κόσμο με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στον πλανήτη.
Είναι ακόμη ένας πρώτος οιωνός για την αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών, που θέλουν να έχουν φωνή, να έχουν επαφή με την όποια εξουσία, να έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον και τις τύχες τους.

Η κοινωνία αυτού του νέου Ουμανισμού, φέρνει στο προσκήνιο ιδανικά προαιώνια που χάθηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους και του χρήματος με ανείπωτες συνέπειες για την ανθρωπότητα και για τη ζωή στον πλανήτη. Λέξεις πανάρχαιες που σήμερα έχουν χάσει το περιεχόμενό τους κι έχουν μείνει αδειανά πουκάμισα, όπως ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα, αγάπη, συμμετοχή, επικοινωνία, ανθρωπιά, ειρήνη, φαίνεται να ξαναβρίσκουν μια νέα μορφή κι ένα νέο περιεχόμενο σήμερα, εν μέσω της τεράστιας δομική κρίσης του συστήματος των αστικών δημοκρατιών της δύσης και όχι μόνο...

Έτσι, αυτοί που θα επιμείνουν να πατούν πάνω σε γερασμένες αξίες όπως το χρήμα, η επιτυχία, η αλόγιστη χρήση της δύναμης, η χειραγώγηση και το ξεζούμισμα της φύσης, η περιφρόνηση των νόμων της ζωής, δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής.

Ας γίνει αυτή η κρίση η μεγάλη ευκαιρία για την ανθρωπότητα. Γιατί κάθε αρνητική κατάσταση, κρύβει μιαν άλλη όψη, μια μεγάλη ευκαιρία για ριζική ανατροπή και αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: