Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ!
Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου
Λίγο πριν το γύρισμα της νέας χρονιάς, βρέθηκα στη Σαχάρα. Στην Τυνησία. Σε ένα από τα πολυπληθή κοπάδια των τουριστών που αναζητούν εξωτισμό και παραμύθιασμα με τα οργανωμένα γκρουπ. Μαζέψαμε όλοι τα «λουλούδια της Ερήμου», πετρώματα φτιαγμένα από αλάτι και πρωινές δροσοσταλίδες. Μπήκαμε στα τρωγλοδύτικα υπόσκαφα, χωριά σκαλισμένα μέσα στην άμμο. Επισκεφθήκαμε τις οάσεις με τους φοίνικες και τις χουρμαδιές.
Ο ξεναγός μιλούσε με καμάρι για τη χώρα του. Ένας άνθρωπος εξαιρετικά μορφωμένος, με άποψη, με απέραντες γνώσεις σε όλους τους τομείς. Και ιδού τι μας αποκάλυψε, πέρα από το φολκλορ: Ότι ένας φωτισμένος ηγέτης, ο Μπουργκίμπα, αποφάσισε να αναστηλώσει την κατακτημένη από τους γάλλους χώρα του, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό.
Αποτέλεσμα: Μέχρι και σήμερα, το κράτος δίνει 33% του προϋπολογισμού -ναι, καλά ακούσαμε- 33% για την παιδεία. Παιδεία δωρεάν και υποχρεωτική για όλους, με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή με ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και ένα προπαρασκευαστικό έτος- το «μπακαλορεά»- στο τελευταίο έτος του Λυκείου. Το ξεσκαρτάρισμα γίνεται σε όλη τη διάρκεια της λυκειακής εκπαίδευσης, όχι μόνο ανάλογα με τους βαθμούς των μαθητών αλλά και ανάλογα με τη γενικότερη απόδοση και την κλίση των μαθητών.
Έτσι, σήμερα φοιτούν στα 13 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, γύρω στους 450.000 φοιτητές. Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι κοπέλλες-τις είδαμε σε παρέες, με μοντέρνα δυτικά ρούχα, το τζινάκι τους, τα σπορτέξ παπούτσια και το μπουφάν και την παραδοσιακή μαντήλα που τις έκανε εξαιρετικά όμορφες.
Είδαμε σχολεία μέσα στην έρημο, να χτίζονται ακόμη και σήμερα στην άκρη του πουθενά, να λειτουργούν ακόμη και στα πάμφτωχα τρωγλοδύτικα χωριά. Υποχρεωτική δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους, ούτε φροντιστήρια, ούτε τίποτα παρόμοιο.
Όλοι οι νέοι μιλούν άπταιστα γαλλικά και αγγλικά, αφού είναι υποχρεωτικά στη μέση εκπαίδευση.
Και σκέφτηκα τη ρημαδιασμένη τη χώρα μου, την ταλαιπωρημένη από εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» που μοιάζουν με το βασανιστήριο του Σισσύφου, όχι χρόνια αλλά αιώνες, να ανεβάζουν μια πέτρα στο βουνό κι αυτή να κατρακυλάει πάλι κάτω.
Και τώρα ο νέος Υπουργός Παδείας κ. Σπηλιωτόπουλος θέλει πάλι να κάνει διάλογο για την παιδεία, αφού κάηκε όλη η Ελλάδα. Διάλογο, για ποιο πράγμα, κύριε Υπουργέ και πρωθυπουργέ; Μήπως αντί για το ακατάσχετο και ανούσιο μπλα-μπλα σας, θα ήταν καλύτερα να πάτε μια βόλτα στην Τυνησία, στην έρημο Σαχάρα, να καθίσετε στα θρανία των σχολείων της ερήμου, να μάθετε πώς χτίζεται κι ευημερεί ένα ολόκληρο έθνος από την παιδεία;
Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου